Kleine splint, grote impact

Een gesprek met Manometric cliënt Jolanda Bijl

Kunt u zich voorstellen?

“Ik ben Jolanda Bijl, ik ben 54 jaar en woon in Delft. Tien jaar geleden is er artrose geconstateerd bij mij. Daardoor loop ik al lang met pijnlijke gewrichten. Daarom draag ik tegenwoordig vingersplints.”

Wanneer kreeg u voor het eerst vingersplints?

“Dat was in juli vorig jaar. Toen waren mijn vingers zo slecht dat de dokter adviseerde om ringen te gaan dragen, zodat ik minder pijn in mijn knokkels heb en ze beter kan gebruiken. In het RHOC in Zoetermeer kon ik direct na mijn afspraak bij de arts direct terecht bij Manometric op het spreekuur op dezelfde locatie.”

Wat was de invloed van de splints op uw werk?

“Ik werk in de thuiszorg. Steunkousen aan- en uittrekken kost bijvoorbeeld veel kracht. Dan mis ik de stevigheid in mijn vingers. Met de ringen om gaat dat beter. Ik kan niet meer door de pijn heen en ga ze minder overbelasten. In het begin was ik bang dat ik mensen zou kunnen beschadigen met de ringen, maar dat was absoluut niet aan de orde. Mensen voelen soms niet eens dat ik ze om heb.”

Zijn er andere activiteiten die u door het dragen van de vingersplits beter kunt uitvoeren?

“Ja, ik kon bijvoorbeeld op bepaalde momenten niet goed mijn vlees snijden. Als je aan het snijden bent, druk je met je wijsvinger op het mes of op de vork. En dat geeft druk op je knokkels. Ik ben blij dat de ringen dat ondersteunen. Die zorgen ervoor dat de vinger aan de bovenkant wordt tegengehouden, zodat de druk op de knokkel wordt verlicht. Nu kan ik met behulp van mijn ringen gewoon snijden en weer lekker kokkerellen. Dat vind ik toch wel heel leuk om te doen.”

U heeft een belangrijke wijziging aan uw ringen. Waarom is dat?

“Ik verloor mijn ringen af en toe, als ik mijn handschoenen uittrok of een zakje weggooide bijvoorbeeld. Steeds vond ik ze met geluk terug, maar de vierde keer was het raak. Toen was ik hem echt kwijt. Daarom heb ik nu een ring met een extra ring er omheen met een stukje dat open is. Dan kan ik hem open en dicht knijpen als ik hem af wil doen. Nu is het heel relaxed en kan ik ze gewoon dragen zonder ze te verliezen.”

Ik zie dat uw vingersplints van zilver zijn gemaakt. Hoe bevalt dit materiaal?

“Ik vind ze eigenlijk wel mooi. Ik heb ook veel leuke reacties erop gekregen. Mensen hebben niet gelijk door dat de ringen een doel hebben. Ze denken dat ik er bewust voor kies om zulke ringen te dragen. Laatst zeiden ze zelfs in een juwelierszaak dat ik leuke ringen om had. Toen ik vertelde dat ze wel een medische reden hebben, vertelden ze dat er mensen vaker soortgelijke ringen kopen om te dragen. Dus het is toch wel modieus. Ik vind het helemaal niet erg om ermee te lopen. Ze zijn ook niet zwaar. Ik draag ze 24 uur per dag en kan eigenlijk niet zonder. Ik heb ze één dag af moeten houden, omdat de ringen aangepast werden. Dat heb ik wel geweten. Dus ik was blij dat ik ze weer terug had. Dan kan ik mijn dagelijkse dingen doen.”

Tot slot, hoe is uw ervaring met Manometric?

“Mijn ervaring met Manometric is bijzonder goed. Binnen veertien dagen waren de ringen klaar en ik kon op elk moment bellen als ze te strak of te wijd zaten. De eerste keer dat ik de ringen had, zaten ze niet helemaal lekker. Na een belletje kon ik direct terecht en werden ze zonder enkele moeite aangepast. Je kunt zo’n ring eigenlijk ook niet missen. Dus ik was heel blij dat het direct geregeld kon worden. Super service!”

– April 2022 – Uit Manometric Magazine 1